teman blogger

Follow by Email

Jun 29, 2015

Resepi sambal goreng ikan cencaru

Assalamualaikum wbt
Harini nak kongsi resepi ikan cencaru masak sambal goreng. Kat kedai tak dapat macam ni. Ini la masakan ibu yang paling aku fav !

Bahan-bahan:
Ikan cencaru
Bawang merah/kecil 5 6 ulas
Cili giling

Cara-cara:
Mula mula goreng ikan macam biasa. Sambil sambil tu hiris bawang sampai habis.
Siap goreng ikan, goreng bawang yang da dihiris tadi tu sampai hampir garing.
Lepas tu masukkan cili giling tadi dalam kuali sekatakan dengan bawang tadi. Haaa kacau sampai sebati.
Lepas tu kacau laa sambal tu sampai garing. Jangan sampai hangus sudah.
Da garing sambal tu masukkan garam secukup rasa then last sekali masukkan ikan yang da digoreng tadi. Siappppp. Mudah sahaja.
Tapi nak tunggu sambal garing tu masyaAllah lama sungguh.

Sorry gambar tak berapa nak menarik. Hahaha

Seriously kat kedai tak jumpa macam ni. And ofcourse lah aku masak tak sama sangat macam ibu masak.
Kena praktis lagi. Ini pun dengan bantuan.
Salam Ramadhan.

1 comment:

mekarkun said...

woit, dh jdi blog resepi kee? hehe