teman blogger

Follow by Email

Aug 18, 2011

jumpe IMAM MUDA ^_^

Assalamualaikum wbt.....

sebelum kita teruskan dgn perbicaraan kita diatas...
okay sebelum terlupa & sebelum masuk benda lain...
nk ucap salam nuzul quran....hayatilaa isi yg terdpt dlm peristiwa nuzul quran nie....jgn hanya tahu membaca je ye (buat diriku jua)

okay now kita masuk pd topik yg gmpak kt ats nie...haha (tahu hambar)
harini pd tanggal 17 ogos bersamaan dgn 17 ramadhan...10 org plajar dari sekola aku dihantar utk mengikuti program ihya' ramadhan di masjid negeri shah alam
mula2 dgr buat kt masjid negeri shah alam jerr...whoooaaa...da teruja da rasa dihati nie nk pegi...yelaa da lama woo xpegi masjid nie....masjid nie da la bsr

lps 2 ustazah kata ada imam muda...tpi xtahu imam muda 1 ke 2....mula2 ingtkan ustazah main2 je...so x amik kisah sgt laa kan....lgipun dlm tentatif program xde tulis pun imam muda...b'tmbh2la ketidakpercayaanku....hahah....skali sampai sana waktu nak daftar ada org tu ckp nnti ada imam muda skali....act imam muda tu xde kena ngena pun ngn aktiviti ktorang..tpi disebabkan penganjur org yg sama..so ktorg gabung jerr skali...so kira imam muda tu dtg bgi cramah utk ktorang laa (sbb ceramah dia tadi 2 pun mmg focus kt ktorang)

waktu mc bgi ucapan alu-aluan..dia ada sebut nanti ada imam muda (mula la buat gedik nak tahu imam muda apa) skali dia sebut imam muda fakhrul...okay da teruja nk dgr ceramah dari imam muda secara live..kalau x dgr kt tv je time program imam muda

pape pun ceramah IM Fakhrul tadi tu mmg mantopp....byk jugak la yg dia citer psl nuzul quran....ceramah yg bagus...ohyaa....IM Fakhrul pun baru dpt baby girl kan....fuhhh...comell ohh baby...ilikebabyveryverymuch....
& tahniah buat IM Fakhrul & isteri.....
sebelum IM Fakhrul balik tdi smpt jugak la ktorang bergambar dgn dia

gamba xberapa nk jelas sebab memasing nur kuat sangat hahaa
gamba nie credit to mekar surita...
sbb aku curik dri fb dia...hahah

mula2 IM Fakhrul ingatkn ktorang fasi...tpi ktorang nie peserta jelaa ustaz....xmampu lagi nk jdi fasi.
papepun seronok dgr ceramah IM Fakhrul tadi.....& ustaz yg bagi tazkirah sebelum IM Fakhrul tdi tu pun xkurang best jugak...klakar gilerr ustaz yusry tu...ustaz nie pandai bagi tazkirah ikut rentak jiwa remaja...sesuai sangatlaa dgn bebudak yg dtg tdi pun....dtg program tadi tu mmg xrasa rugi pape laa...walaupun time nk balik tadi ada sedikit konflik...(mcm konflik rumahtangga je bunyi) & xsangka plak kt ruang legar masjid 2 ada jual2 brg sume..jubah2 sume lawa2 wooo....rugi je xde duit time tu..klau x mmg da kaut da jubah satu

walaupun letih melanda diri..tpi kegembiraan bersama member2 aku yg kecoh giler nie tetap terasa..tmbh2 plak imam muda ada kn (keterujaanterserlahdisini)

hrp dpt join program mcm nie lgi ngn kawankawan

ktorang memang rebel

sekarang kena jlnkan misi mencari malam al-qadar...harap tahun nie kita sume dpt jumpa dgn mlm al-qadar..insyaAllah biiznillah...aminnn
tadi tgk devotees kt tv1 program dialog....dorg pakai baju baru purple tuu.....comell......tpi xdpt tgk dorg nyanyi lagu rindu ramadhan..sbb tgk waktu da nk abis..sempat tgk dorg nyanyi lagu berjalan tanpa henti je..tpi tv1 x amik sampai abis pun...sampai hati

k bye

Aug 11, 2011

wajah baru !!

Assalamualaikum wbt

ollaaaaa....da berwajah baru daa....thanks to mekar surita suhaimi sbb tlg edit & tukar layout sume....nk raya da kan....blog pun kena laa wajah baru...apa ingat baju sume tu je ke yg kena wajah baru hahah
ehh citer raya plak....puasa dulu...okay sahabat2 sume...puasa da masuk fasa kedua da nie....peningkatan dlm beribadah mesti kena ada okay...masa nie laa kita nk kaut pahala byk2...tmbh2 plak exam nk dekat da kan....sesuai sgt la tuh...doa bebanyak..insyaAllah segala permintaan kita dlm bln ramadhan nie Allah kabul kan....tapi kalau nk Allah kabulkan doa kita...jgn la kita buat benda2 yg boleh menghalang doa kita drpd termakbul...
antaranya mcm...


  • langgar perintah Allah - Allah suruh tutup aurat tpi xtutup..baik laki baik perempuan....padahal sume da tahu itu kewajipan kita sebagai umat Islam kan...aurat bgi perempuan bkn stakat pkai tudung tutup leher je ye...tpi lengan tu pun aurat juga...& lagi satu ramai org xtahu yg KAKI tu pun aurat jugak...so..kena la pakai stokin...aurat bagi laki plak..lgi la sng..cuma dri pusat hingga ke lutut je...tpi tu pun ssh nk tutup..ada lgi yg pkai seluar pendek..apa yg best sgt pakai seluar pendek tu? maaf la ye kalau ksr sgt
  • x ikut sunnah Rasulullah - x slh kalau x ikut..tapi sebagai tanda kita syg & cintakan baginda..apa salahnya...mcm mne lgi kita nk tunjuk kalau bkn dgn ikut sunnah baginda kan?
  • x amalkan isi kandungan Al-Quran - sekarang nie ramai org yg baca je (aku pun sama jugak -_-) tapi xpaham maksud...jom kita sama2 tadabbur isi Al-Quran tu....mcm2 kita boleh dpt dari situ
  • x ikut hukum syariat Islam - selamba je kita kan x ikut hukum Allah....hukum Allah wajib kita ikut...so..paham2 sendiri la apa nk buat
  • x buat persediaan utk mati - makin bertambah hari..makin berkurang sebenarnya umur kita...bkn makin bertambah okay...so..kena la buat persediaan bekalan nnti...sng..x de la mengharapkan ehsan org...tu pun kalau ada org nk bagi laa...kalau x ..fikir2kan laa
  • x de amalan yg melayakkan kita utk masuk syurga
  • suka aibkan org lain - jgn asyik nk cari kesalahan org...cuba renungkan diri sendiri dulu..muhasabah balik...apa kekurangan yg ada kt dlm diri kita tu...bila diri tu da perfect baru sebok psl org lain..okay
  • selalu ikut hawa nafsu - kawal2 la ye sahabat2 sekalian....byk cara kita boleh buat utk kawal nafsu kita nie...antaranya dgn kita berpuasa nie laa....tapi puasa yg betul2 puasa okay..bkn setakat thn lapar & dahaga jer okay
sama sama la kita renungkan....aku pun rasa aku tergolong dlm kesemua yg ada kt atas ni....so aku ingatkan korang..dlm masa yg sama peringatan nie pun utk aku jugak...hrp2 kita sama2 dpt manfaat....puasa tggl bape minggu je lgi nie...masih smpt lgi nk buat amalan sebaik2 amalan...mlm lailatulqadar jgn kita lupa jugak...hrp2 kita sume dpt mlm lailatulqadar tu....ye la thn dpn belum tentu lagi jumpa bln ramadhan nie....samasama kita berdoa ye kwn...
    okay....lps cuti raya nie...trial spm...betul2 time naik skola tu...nmpknye mmg raya dgn nota la nanti..huhu...hrp2 boleh score dlm trial nie...sng sikit nnti...aminn...peace =)