teman blogger

Follow by Email

Aug 11, 2011

wajah baru !!

Assalamualaikum wbt

ollaaaaa....da berwajah baru daa....thanks to mekar surita suhaimi sbb tlg edit & tukar layout sume....nk raya da kan....blog pun kena laa wajah baru...apa ingat baju sume tu je ke yg kena wajah baru hahah
ehh citer raya plak....puasa dulu...okay sahabat2 sume...puasa da masuk fasa kedua da nie....peningkatan dlm beribadah mesti kena ada okay...masa nie laa kita nk kaut pahala byk2...tmbh2 plak exam nk dekat da kan....sesuai sgt la tuh...doa bebanyak..insyaAllah segala permintaan kita dlm bln ramadhan nie Allah kabul kan....tapi kalau nk Allah kabulkan doa kita...jgn la kita buat benda2 yg boleh menghalang doa kita drpd termakbul...
antaranya mcm...


  • langgar perintah Allah - Allah suruh tutup aurat tpi xtutup..baik laki baik perempuan....padahal sume da tahu itu kewajipan kita sebagai umat Islam kan...aurat bgi perempuan bkn stakat pkai tudung tutup leher je ye...tpi lengan tu pun aurat juga...& lagi satu ramai org xtahu yg KAKI tu pun aurat jugak...so..kena la pakai stokin...aurat bagi laki plak..lgi la sng..cuma dri pusat hingga ke lutut je...tpi tu pun ssh nk tutup..ada lgi yg pkai seluar pendek..apa yg best sgt pakai seluar pendek tu? maaf la ye kalau ksr sgt
  • x ikut sunnah Rasulullah - x slh kalau x ikut..tapi sebagai tanda kita syg & cintakan baginda..apa salahnya...mcm mne lgi kita nk tunjuk kalau bkn dgn ikut sunnah baginda kan?
  • x amalkan isi kandungan Al-Quran - sekarang nie ramai org yg baca je (aku pun sama jugak -_-) tapi xpaham maksud...jom kita sama2 tadabbur isi Al-Quran tu....mcm2 kita boleh dpt dari situ
  • x ikut hukum syariat Islam - selamba je kita kan x ikut hukum Allah....hukum Allah wajib kita ikut...so..paham2 sendiri la apa nk buat
  • x buat persediaan utk mati - makin bertambah hari..makin berkurang sebenarnya umur kita...bkn makin bertambah okay...so..kena la buat persediaan bekalan nnti...sng..x de la mengharapkan ehsan org...tu pun kalau ada org nk bagi laa...kalau x ..fikir2kan laa
  • x de amalan yg melayakkan kita utk masuk syurga
  • suka aibkan org lain - jgn asyik nk cari kesalahan org...cuba renungkan diri sendiri dulu..muhasabah balik...apa kekurangan yg ada kt dlm diri kita tu...bila diri tu da perfect baru sebok psl org lain..okay
  • selalu ikut hawa nafsu - kawal2 la ye sahabat2 sekalian....byk cara kita boleh buat utk kawal nafsu kita nie...antaranya dgn kita berpuasa nie laa....tapi puasa yg betul2 puasa okay..bkn setakat thn lapar & dahaga jer okay
sama sama la kita renungkan....aku pun rasa aku tergolong dlm kesemua yg ada kt atas ni....so aku ingatkan korang..dlm masa yg sama peringatan nie pun utk aku jugak...hrp2 kita sama2 dpt manfaat....puasa tggl bape minggu je lgi nie...masih smpt lgi nk buat amalan sebaik2 amalan...mlm lailatulqadar jgn kita lupa jugak...hrp2 kita sume dpt mlm lailatulqadar tu....ye la thn dpn belum tentu lagi jumpa bln ramadhan nie....samasama kita berdoa ye kwn...
    okay....lps cuti raya nie...trial spm...betul2 time naik skola tu...nmpknye mmg raya dgn nota la nanti..huhu...hrp2 boleh score dlm trial nie...sng sikit nnti...aminn...peace =)

    No comments: